Beszóltak

Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Belsőség

Nincs megjeleníthető elem





Hétszemélyes? Nemár!

2010.02.18. 14:18 | prokee | 14 komment

Címkék: hétülés reposzt

Első olvasói levelünket Muczán Gábor, az idén tizenhatodik évébe lépő TrabantWartburgKlub elnökének tollából tesszük közzé, ki e két márkán kívül szinte mindent próbált már, ami kerekeken vagy egyéb alkalmasságokon halad motorerővel vagy anélkül, tehát authentikus ( és kifogyhatatlan ) forrás bármely autóstémában. Olvassák szeretettel és ne habozzanak követni példáját !

Olvasgattam a postot a 7 üléses combikról, Heten mint a gonoszok címmel!

Próbáltam végiggondolni egy ilyen autó praktikusságát. Tovább gondolkodtam azon, hogy a címben említett gonoszok közül ki a gonosz? Aki elvárja hogy a hátsó sorban utazzon valaki (és még jó pofát is vágjon hozzá több órai kocsikázás után)! Akik meg oda kényszerülnek, azok nem annyira gonoszok, mint inkább szerencsétlenek....

Elkezdtem kommentet írni hozzá, amely oly hosszú lett, hogy kommentként alkalmatlanná vált. Így egy kvázi ellenPost lett, persze nem a postoló ellen, hanem inkább a személyes véleményemet tükröző írás.

Nem kívánok senkinek a lelkébe lépni, aki kedveli az ilyen kombiváltozatokat. Nekem is volt ilyen kocsim, a híres MB W123 230 jobbkormányos kombim, melyből a vásárlás pillanatában eladtam a csak nagyvonalúan „harmadik üléssornak” nevezhető gyári, textillel és némi szivaccsal bevont szánalmas deszkapárt. A csomagtartóba azonnal beköltözött hosszában egy bruttó 110 literes gáztartály, és a jó öreg vas vagy tíz évig vontatta a trélert, Kispolski üzemanyagárban.

Tehát:

A 7 üléses combi autó ilyetén verziója az eddig létező legnagyobb baromság, amit elkövethettek a szerencsétlen, megtévesztett vásárlókkal. Egyrészt aki fordítva odaülteti a csomagtartóba gyerekeit (ugye nem képzeli senki hogy két felnőtt ott normálisan ülhet), az mennnyen a z@nnyába! Belemegy hátulról egy kocsi, és a gyerek térdkalácsa átüti a homlokcsontját. Hiába "nagy vas" az a kombi! Ha mindenképp valaki élőlényt akar odaültetni, az max. kutya lehet - annak meg anatómiailag nem klappol a közel derékszögű lóca.

Ez egy igazi álfunkció. Ha egy 7 személyes család ilyennel akar menni nyaralni, akkor hova teszi a csomagokat? Ráb@ssza a bőröndöt az odakényszerített gyerekek természetellenesen tartott lábaira? Talán iskolába hordani megfelelő a dolog, mert rövid az út, és max. feltartja a többi autóst amig kinyitja nekik a kombiajtót, hogy kikászálódhassanak a szerencsétlenek. Közben még jól le is torkollják szegényeket, hogy miért taposták össze a kombi küszöbét a sáros cipővel. Nem baj majd megkönnyebbülnek a gyerekek amikor a fordítva utazás miatt kihányják a reggeli kakaót. A gyerekeknek poén lehet egyszer-kétszer a szokatlan üléshelyzetből másképp látható világ, élvezik hogy integethetnek (vagy nevelésfüggően mutogathatnak!) a mögöttük haladó sofőr bácsinak. No de ezt tartósan előadva, már nem hat az újdonság erejével. Különösképpen ha a nyaraláskor a csomagtartó totális hiánya miatt, egy utánfutó vagy estleg lakókocsi is utazik a kocsi mögött . Akkor aztán a csemeték a helyszűke mellett még kissé ingerszegény környezetbe is kerülnek. Talán egyfajta inger lehet csak jelen, amiről korábban emlékeztem...

Az ilyen családoknak inkább egy Transporter, vagy minivan, MPV vagy egy mai compakt alvázra tervezett egyterű az alternatíva. Egy „Osztrák” Chrysler Voyager is kapható már párszázezerért, ami azért inkább 7 személyes mint ezek!

De tényleg, látni egyáltalán ezeket a kocsikat rendszeresen, így használva? Az esetek egymilliomod százalékában, és talán az első ilyen fecskék megjelenésekor. De azóta az életszerűtlenség becsukva tartatja az idióta fordított büntetőpadokat. Talán egy esetben jó szolgálat az ilyen: házibuliból, diszkóból hazamenet, jókedvű csont részeg társulat szállítására. Ahol a sofőr józan, talán a többi (odafele még) sofőr nem, viszont hátrahagyva kocsijaikat kapnak az alkalmon, hogy ott hivatalosan van még több hely mint öt. De ebben a helyzetben mit számít a hivatalos 7 hely? Ilyen esetekben általában tizen(akárhányan) kuporodnak be, és indulnak dalolva haza. A plusz üléssor ilyenkor csak kínzó akadály. Ja, és itt a fordított utazásból adódó „szédüléses-rossz érzés” sem sokat nyom már a latban, hiszen a házibuliban elfogyasztott italokkal már eleve kódoltuk “gyomorodúnkban” róka koma kis családját!

Közvetlen veterános-hobbiautós érdekkörömben található egy metálkék, customjellegű, csodásan felújított Volga M24 combi, mellyel tavaszól egy pár hónapig járni is fogok, szintén 3 üléssoros. Itt azonban a harmadik sor “előre néz”! Szégyellhetik magukat a “nyugatiak”! A csomagtartó itt így legalább teljes értékű, pedig 2 gáztartály is bújuk a padlólemeze alatt. A csővázra és rétegelt lemezre húzott némi műbőr csak azért nem mutat feltűnő kontrasztot, mivel a második üléssor is hasonló primitív szerkezet a kombi verziónál. Nyoma sincs az aparatcsik autó klisének ebben a változatban. Asszem jelentkezem itt a lapon pár hónap múlva ezzel a géppel egy post keretében. De nem “ellenpostolni” mikor a harmadik üléssort mutatom be csillogó szemekkel:)))

Muczán Gábor




A bejegyzés trackback címe:

https://filiapub.blog.hu/api/trackback/id/tr991768997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dáwid 2010.02.18. 18:42:53

7személyes-családi nyaralásra nem is, de "húb.sszameg a Zoliék hogy mennek haza, csak 2 autóval vagyunk" esetekre, vigyorogva húzom elő a zafirában a +2 hátsó ülést :-) Nem mondom hogy örülnék ott egy 200km-es kanyarnak, de 10-20 km-t simán túlélni ott is, kipróbáltam (195 centi-110kg)

Kifordított kacagány 2010.02.18. 19:46:14

ugyehogyugye? teljesen egyetértek, le a 7 személyes kombikkal.
persze azért egy 7 személyes egyterűben sem életbiztosítás a hátsó üléssorra kívülről jött vendéget kapni, de egész biztosan nagyságrendekkel nagyobbak a túlélési esélyek.

@Dáwid: a zafira sem teljes értékű 7 személyes, az is csak szükségmegoldás. ne csodáld, hogy nem vágysz ott eltölteni túl sokat. persze a legjobb ha te vezeted, akkor másnak kell hátra ülnie:)

Rocko- 2010.02.18. 19:54:38

szia Gábor!

először is köszönjük az írást!
másodszor: nagyjából egyre gondoltunk: gyerekként izgalmas lehet így utazni ,de felnőttként kínszenvedés: folyománya hogy ez csakis kizárólag rövid utakra megfelelő megoldás. a törési mutatókban is egyetértünk, bár van egy morbid bája, hogy az ember láthatja a gyilkosa szemét.
szóval az írásom inkább csak egy kihalt érdekesség bemutatását szolgálta, nem pedig egy követendő példát.
a Volgáról várjuk a beszámolót, kíváncsi vagyok rá! :)

minden jót!

Dáwid 2010.02.18. 19:58:38

@Kifordított kacagány: Persze hogy nem teljes értékű, de nem is arra van használva :-) Az elmúlt 1 évben pl. , egy kezemen megtudnám számolni hányszor volt kinyitva. Akkor viszont nagyon jól jött.

Krisi 2010.02.18. 21:10:27

én szívesen kipróbálnám, mint utas, jó móka lehet mindenképp. gondoljatok bele, hogy tempósan bevett kanyarnál mekkora életérzés lehet hátrafelé nézni!
(aztán persze a 6. km-nél megunnám, és próbálnék valakivel helyet cserélni, de szerintem életében egyszer mindenkinek jár egy ilyen visszafelé nézős élmény. bár akinek ilyen fajta perverziói vannak az szálljon fel egy régivágású Ikarus-ra, 300 Forintért már a BKV is kínálja az élményt :)

Rocko- 2010.02.18. 21:49:01

@Krisi: pl. erős Mercivel a driftet bentről nézni? :)

ciel 2010.02.18. 22:51:02

Én nemrég bövítettem így a családi kombit 5+2 személyesre. 3 gyerekem van, így az esetek 95%-ban 5 hely kell. A maradék 5% amikor jön velünk a nagyszülő, rokon gyerek, stb... átalában rövid utakon.
Na ilyenkor nyílik ki a hátsó üléspad - a gyerekek imádják. Nekem meg nem kell egész évben egy magas súlypontú hodályban billegni.

Az ülésen egyébként rajta van, hogy max 140cm magas utasok ülhetnek benne.

Kifordított kacagány 2010.02.19. 05:53:59

@Dáwid: igen, ez így van, az esetek nagy részében nincs rá szükség, de amikor igen, akkor jó ha van. addig meg ott a nagy rakfelület.

@Krisi: ezt az élményt inkább valami platós készségen jó móka megélni:)

@ciel: azért nem olyan rossz az a magas hodályban billegés sem.

TWK 2010.02.19. 09:20:02

Sziasztok!

Ciel-től megtudtam ami nekem új info a témakörben, éspedig a 140 cm-es korlátozás! Ez vajon gyártóként változó? Van limit nélküli változat is?

Egyébként a véleményem az, hogy ezek így veszélyesek a hátsó
utasra nézve. Ugyan itt nem lakoznak sokan olyanok, akik fetisizálnák
a "csillaghajhász NCAP törésteszteket" melyek sajnos sokszor a gyártó pénz-
tárcájától függenek, de én nehezen mernék űberbiztonságról beszélni
egy vevőjelölt családnak, ha én lennék mondjuk egy szalonban a
tanácsadó. Még jó hogy nem vagyok az! Fel sem vennének
"ilyen múlttal", illetve ha benéznék és felvennének, kb 1 nap után
ki..rnának onnal nagy ívben :-)))

MG

tomnemtom 2010.02.19. 10:32:18

@TWK: a Trabant Universalra valószínűleg nem vonatkozik, második Trabantos élményem az volt, hogy rendszeresen a csomagtérben utaztunk ketten és mindig veszekedni kellett, ki üljön oda.

Kifordított kacagány 2010.02.19. 16:29:23

@tomnemtom: micsoda szép idők, mi? én arra emlékszem, hogy volt olyan, hogy tele volt pakolva kukoricászsákkal a trabi, de majdnem plafonig, mi meg ott feküdtünk a tetején és úgy tudtunk le vagy 60km-t.

ciel 2010.02.19. 21:20:19

TWK!

nekem egy VOLVO 850-ben van - kipróbáltam és a 140 cm korlát abszolút jogos. A kispolszki hátsó ülése tágasabb.
A Mercis youngtimer blogon azt olvastam, hogy német taxisok utast is szállítanak ott a W124-gyel. Szóval a méretkorlát típusfüggő.

Tényleg veszélyes ott ülni. Egyesek szerint egy 96-os autóval sem szabad családot szállítani. Meg Swifttel sem. Ilyenkor eszembe jut szegény Kenny akire a MIR űrállomás zuhant rá...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.02.22. 08:58:24

@Kifordított kacagány: Nálunk is van egy új Zafira, tényleg az a sztori, hogy el lehet férni benne hátul, de mondjuk 40 percnél többet nem nagyon kérnék belőle.

Én eddíg egy valódi hétszemélyes személyautót láttam, az új Discovery-t. Abban elférni a leghátsó két ülésen is, normális ember is elvan ott.

(meg persze az ilyen hodályok, mint a Chrysler Town & Country, de az más kategória, meg más ugye az elrendezés is)

Kifordított kacagány 2010.02.22. 12:44:44

@Tie: felmerült vásárlásilag nálunk is akkoriban, de miután megnéztem egy ismerős zafiráját, gyorsan lebeszéltem magunkat róla. a pontiac azért tágasabb. persze abban is inkább elöl ülök, mint hátul:)
süti beállítások módosítása